6 skridt mod et blomstrende arbejdsmiljø

En virksomheds vigtigste kvalitet er dens medarbejdere. Her giver vi en strategi til et sundt arbejdsmiljø, som giver glade medarbejdere.

Skab en arbejdsplads hvor dine medarbejdere trives

Hvorfor bliver store virksomheder som Lego, Grundfos, Novo Nordisk og Mærsk ved med at levere gode resultater?

På grund af deres medarbejdere, som arbejder i nogle af verdens bedste arbejdsmiljøer. Det er vigtigt, at en virksomhed har et miljø, hvor medarbejderne trives. Her giver vi 6 skrift mod et sundt arbejdsmiljø.

  1. Udarbejd en skriftlig mission og vision

Når du skal vurderer, hvordan din virksomhed klarer sig, bør udgangspunktet være din virksomheds mission og vision. Det bør være en skriftlig erklæring, som beskriver, hvad du tror på (missionen) og hvor du er på vej hen (visionen).

Saml et hold af medarbejdere på tværs af afdelinger til at lave den erklæring. Det vil øge sammenholdet i virksomheden og øge sandsynligheden for, at flere vil være enige i erklæringen og føle sig inkluderede. Det er et vigtigt dokument.

  1. Kommuniker missionen og visionen

Så snart erklæringen om mission og vision er på plads, er det afgørende at have en kommunikationsplan klar, så alle får set erklæringen. Den bedst mulige måde at kommunikere den på, er ansigt til ansigt for eksempel ved at arrangere gruppemøder.

  1. Lav retningslinjer for arbejdet

Næste skridt er at lave retningslinjer, der beskriver, hvordan missionen og visionen skal blive udført. Med andre ord, hvordan du ønsker, at dine medarbejdere skal arbejde. Hvis en del af missionen er at yde verdens bedste kundeservice, hvordan skal dine medarbejdere så interagere med kunderne personligt, over telefonen og på mail?

Den eneste måde at opnå en konsistent tilgang fra dine medarbejdere er, at give dem retningslinjer for, hvordan du gerne vil have, at de opfører sig på arbejdet.

  1. Uddan dine medarbejdere

Så snart retningslinjerne er på plads, skal dine medarbejdere uddannes i dem, for at forstå og få erfaring med, hvordan de arbejder bedst. Det kan være alt fra en personlig introduktion, til kurser, til studieture.

  1. Belønning og konsekvens

Hvis retningslinjerne er på plads og dine medarbejdere er uddannede i dem, er det bare at håbe på, at de følger dem. Desværre går det ikke altid sådan. Det kan være en god idé at forstærke retningslinjerne med belønning for at følge dem, og konsekvens for ikke at følge dem. Konsekvens behøver ikke være så hårdt som det måske lyder. Det kan for eksempel være, at man tager en samtale med medarbejderen. Sørg for, at dine medarbejdere ved, hvad belønningerne og konsekvenser består i.

  1. Udviklingssamtaler

Hvis du afholder medarbejder udviklingssamtaler (MUS) skal du huske at have din virksomheds mission og vision og retningslinjerne for arbejdet med. Hvis du glemmer at tage dem med i samtalerne, vil alt dit hårde arbejde hurtigt falme. Det er vigtigt, at dine medarbejdere ser, at du anerkender hvordan de arbejder, og det vigtigt, at du er konsistent omkring din mission og vision.

Når alt kommer til alt er det op til dig, at skabe din virksomheds arbejdsmiljø i samarbejde med dine medarbejdere. I skal bygge den, fremme den og holde den sund. Når alle medarbejdere har det godt på arbejdet, så kommer resultaterne af sig selv.